En halvferdig malerobot mentfor byggenæringen ble omgjort til en vellykket vaskerobot for settefisk- og matfiskanlegg. Nå har start-up selskapet EasyX solgt sin første kommersielle enhet.
På HavExpo, traff LandbasedAQ startup-selskapet EasyX, som har vært i bransjen rundt et år.
Gründerne Sindre og Bård Hansen har bakgrunn fra olje- og gassbransjen og kunne fortelle at de så seg lei på å male husene sine hjemme og utviklet derfor en robot som skulle gjøre malejobben lettere.
Vi fikk ikke roboten helt til, men ble fortalt fra Jan Fredrik Gjerstad om behovet forskikkelige vaskeroboter innenfor landbaserte oppdrett, og slik begynte vårreise innenfor akvakultur, forteller Sindre Hansen.
– Enklere måte
Gjerstad var med på å starte opp Hygienegruppen, og har jobbet mange år i havbruksnæringen. Han forteller til LandbasedAQ at han har selv opplevd hvor tidkrevende det er å vaske landbasert fiskekar og tanker og fortalte derfor om sine erfaringer til Hansen-duoen.
Vi mente det måtte være en enklere måte å vaske karene på for de ansatte og ikke minst mer HMS-vennlig og hygienisk måte, uten at folk må fysisk stå i karene og høytrykksspyler dem. Det resulterte i at vi gikk sammen og utviklet denne vaskeroboten, forteller Gjerstad.
Vasker og desinfiserer kar
Jan Fredrik Gjerstad og Sindre Hansen i EasyX er glade for å kunne levere sin første kommersielle enhet denne uken.
Årsaken til at gründerne ville lansere en vaskerobot for landbasert oppdrett, var også basert på at det er mye farlig arbeid i høyden på ikke-metalliske overflater som plast og betong.
Vi mottok støtte fra Innovasjon Norge til markedsundersøkelser, og i mai 2022 testet vi vellykket en prototype for rengjøring og desinfisering av fiskeoppdrettsanlegg, deretter har vi hatt flere prototyper under uttesting hos oppdrettsselskapet, sier Sindre Hansen.
Han forklarer at i vaskeroboten så genereres det et undertrykk med kompressorer,som suger seg til innerlaget, slik at maskinen får en «downforce» på circa 400 kilo.
Vaskeroboten har også et beltemateriale som får ganske god friksjon motsåpeglatte overflate slik som karvegger dekket med biofilm og såpe, som gjør atden kan kjøre opp på karveggene, forklarer Hansen.
Vaskeroboten kjøres kun i tomme kar og er laget i karbonfiber, med skumdyser i bakkant på enheten, der oppdretterne kan legge på hvilken som helst kjemi om det er såpe eller desinfeksjon. Det er fem eller seks spylerdyser i fremkant, som gjør at den kan spyle som en høytrykksvasker.
Kunden kan sette på den slangen de ønsker, om det er høytrykksystem eller lavtrykksystem, og maskinen kjører med en joystick, forklarer han.
Robot Kobles til en 400V kurs fra kunden, som brukes til å drifte selve roboten.
Milepæl
Fredag 10.mai ble en ny milepæl for selskapet.
I dag skal vi levere vår første kommersielle robot til oppdretter, sier Hansen.
Selskapet planlegger en større batch på 15–25 roboter i løpet av Q3/Q4.
Målsettingen for året er å få ut hvert fall 15 roboter ut i markedet, og viønsker jo å ekspandere. Men vi ønsker ikke å vokse for fort, vi ønsker å gjøreting i et fornuftig tempo, sier han.
Selskapet består nå av fem ansatte i bedriften, og alle jobber fulltid i selskapet med utvikling av produktet.
Les hele saken her